Hvad er psykoterapi?

Det mest interessante er egentlig ikke, hvad det er, men snarere, om det hjælper, om det virker, og hvis ja: hvad er det egentlig der sker, når det virker? For at sige det ultra-kort: Der er kun een ting, som helbreder, og det er kærlighed.

Kærlighed er mange ting, bl.a. opmærksomhed, nærvær, at være ægte, at give ægte respons osv. Nogle kalder det kontakt mellem to sjæle. Når det sker, så ved du det. To mennesker mødes som regel kun med noget, der ligner (og måske er) sjælekontakt, når de er forelskede, men det kan altså også ske i et terapeutisk møde.

Jeg oplevede det i uddannelsesgruppen. Jeg skulle til at tage mig sammen til "at komme på". Jeg kunne mærke mange svigt gennem mange år, og jeg havde gang i, hvordan jeg ville snakke om det. Jeg sad over for en terapeut. Vi sagde ikke noget, kiggede bare hinanden i øjnene, jeg slappede mere og mere af, og pludselig mødtes vi i total åbenhed, og i et øjeblik var det som om, en energi strømmede igennem alle de svigt, jeg havde tænkt mig at fortælle om - og væk var de.

Energien opslugte tårerne, smerterne, lidelserne og tilbage var en væren af lettelse, af opløftethed - og en enorm overraskelse fra min side. Bagefter kunne jeg kun omtale hændelsen med poetiske vendinger, som jeg skal undlade her ;-) Men puha, jeg var dybt rørt og taknemmelig.

OK, mindre kan også gøre det. Nu skal det ikke opfattes sådan, at der kun sker noget ved lignende hændelser, men dybest set handler helbredelse om kærlighed. Og ... man kan godt træne sig i at blive bedre til at være sammen med et andet menneske.

Man starter med at lære at rumme sine egne lidelser, sin egen historie, sin egen skæbne, ultimativt sit "Selv" ville Jung sikkert have sagt. Jo bedre, man kan rumme sin egen, desto bedre kan man rumme andres.


Du er på psykoterapeutuddannelser.dk