Hvilken psykoterapeut uddannelse skal jeg vælge ?

Det er godt at høre erfaringer fra andre, men et af problemerne i denne sammenhæng er, at meget få mennesker har prøvet mere end een uddannelse, så de fleste af os har ikke meget at sammenligne med. En privat uddannelse koster penge, og for mange mennesker så mange penge, at det slet ikke er muligt.

I første omgang kan du læse lidt på de forskellige uddannelsessteders hjemmesider. Det gjorde jeg også engang, men det viste sig desværre at de smukke ord på hjemmesiden ikke helt var i overensstemmelse med mine - og andres - oplevelser. Jeg startede på en uddannelse, hvor flere af os stille og roligt faldt fra.

Mit gæt er, at en del starter en uddannelse for egen skyld som en personlig udvikling og sekundært for at blive terapeut, sådan havde jeg det i hvert fald. Andre, f.eks. mange socialarbejdere, tager en uddannelse som en efteruddannelse og i visse tilfælde betaler institutionen.

Det ser ud som om, at visse uddannelser retter sig mere mod den ene gruppe end den anden, så vær opmærksom på det.

Det bedste er et møde med terapeuterne, endnu bedre prøv en individuel terapi hos en af dem. Nogle af uddannelserne holder informationsmøder, hvilket er en god ide, mød op til et af disse møder. Spørg de andre, om de kender nogen, der går eller har gået på uddannelsen. Forhør dig så meget som muligt i din omgangskreds osv. men mit råd i sidste instans: føl efter i maven, brug din intuition.

Er det pengene værd?

Alle uddannelser til psykoterapeut i Danmark foregår i privat regi. Du kan altså IKKE uddanne dig til psykoterapeut via en offentlig institution på samme måde som en uddannelse til psykolog (cand. psych.), som foregår på universitetet, betalt af offentlige midler.

I 2009 koster en 4-årig uddannelse til psykoterapeut mellem 150.000,- og 250.000,-. At vælge psykoterapeut uddannelse er som alle andre valg, men dette valg er særligt, fordi du kommer meget tæt på terapeuterne og dine medstuderende, sommetider tættere end forholdet til en kæreste eller ægtefælle.

Om det er pengene værd? Det er op til dig at vurdere. Læg mærke til, hvilken slags kontrakt, der skal indgås. Hvor meget binder du dig til? Hvis du vil springe fra, hvad så? Fuldstændig som ved andre kontrakter.

Hilsen Michael Maardt


Du er på psykoterapeutuddannelser.dk